DEĞİŞİK/Yaratıcı fikirler öğrenci yarışması – Yaşar Üniversitesi

DEĞİŞİK/Yaratıcı fikirler öğrenci yarışması

Print

GENÇ YARATICI FİKİRLER PLATFORMU

      1. Amaç

İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş. (İZFAŞ)’ın ilk kez 24. MARBLE Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı etkinlikleri kapsamında düzenlediği Genç Yaratıcı Fikirler Platformu’nun amacı; genç tasarımcılar ile sektörün yenilikçi firmalarını bir araya getirmek ve Türkiye’nin doğaltaş sektörüne genç tasarımcılar ile ivme kazandırmaktır. Etkinliğin amaçları arasında;

  • Sektörü yeni tasarımlar ile güçlendirmek,
  • Uluslararası pazarlarda yenilik yaratabilecek özgün tasarımları ortaya çıkarmak ve teşvik etmek, sektörün rekabet gücünü artırmak,
  • Sektöründe yenilikçi ve özgün tasarımcı kimliğinin güçlenmesine destek olmak,
  • Doğal taş ve mermer kullanımının özendirilmesi ve artırılması için doğal taş ve mermer kullanılarak üretilebilir, ticarileştirilebilir özgün tasarım ve ürünler üretilmesini sağlamak,
  • Türk ihraç ürünleri arasında önemli yeri olan ve ürünlerinde kullanılmasını beklediğimiz doğal taşlar; mermer, traverten, granit, oniks, kireçtaşı, andazit, bazalt gibi Türk taşları ile kullanılabilecek tasarımlar geliştirmek,

yer almaktadır.

  1. Organizasyon

Platform, İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş. (İZFAŞ) tarafından düzenlenmektedir.

  1. Tanımlar

İZFAŞ            : İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş.’yi

FİRMA           : 24. Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı katılımcısı olarak, tasarımcının tasarımını hayata geçirebilmesi için kendi üretimindeki ve/veya pazarlamasındaki doğaltaş veya mermeri kullanarak ve/veya kendisine ait ve/veya kiraladığı waterjet veya su jeti (CNC) makinası ile tasarımı mamul hale getirmek için istekli olarak bu işi bedelsiz olarak yapacak firmayı,

PLATFORM : Genç Yaratıcı Fikirler Platformu’nu,

TASARIMCI : Genç Yaratıcı Fikirler Platformu katılımcısını, ifade eder.

  1. Tema

Platformun teması “Değişik”’tir.

Tasarımcılardan özgün ve üretilebilir ürünler tasarlamaları beklenmektedir.

  1. Katılım Koşulları
  • 18 yaşını doldurmuş ve 30 yaşını aşmamış olmak,
  • Endüstriyel tasarım, içmimarlık, peyzaj ve mimarlık gibi tasarım bölümlerinde ve/veya seramik, heykeltraş bölümleri gibi güzel sanatlar fakültesine bağlı branşlarda lisans ve ön lisans bölümlerinden yeni mezun olmuş veya halen okuyor olmak,
  • Sektöründe tanınmış bir isim veya marka olmaması, sektöre yönelik ürünlerle ilgili kendi adına kayıtlı bir iş yerine sahip olmamak,

Platforma katılanlar yukarıda yazan şartlarla ilgili belgeleri ve imzalı taahhütnameyi sunmakla yükümlüdür. Taahhütname ektedir.

 

  1. Tasarımcılar, Platform’a birden fazla tasarım ile katılabilir.
  2. Platforma başvuru süreci posta yoluyla gönderen ödemeli olarak gerçekleşecektir.
  3. İZFAŞ çalışanlarından ya da jüri üyelerinden herhangi birinin ortağı, çalışanı ya da birinci dereceden akrabası olanlar platforma katılamazlar.
  4. Destekleyici firmaların çalışan ya da sahiplerinin herhangi birinin ortağı, çalışanı ya da birinci dereceden akrabası olanlar platforma katılamazlar.
  5. Platforma katılan her proje için özgünlük, daha önce üretilmemiş olması, kamuya sunulmamış olması şartları aranmaktadır. Bu koşulların aksinin tespiti durumunda, ilgili proje diskalifiye edilecektir. Böyle bir durumda olduğu saptanan en değişik tasarım ödülü almış projenin ödülü geri alınır ve derecesi iptal edilir. Platforma gönderilen projelerin özgün değerlerinin olmaması ve üçüncü kişilerin söz konusu tasarımla ilgili hak iddia etmeleri durumunda tüm sorumluluk tasarımcılara aittir.

      6. Genel Hükümler

  • Platformun dili Türkçe’dir.
  • Tasarımlar, teknik çözümleri yapılmış, uygulamaya hazır ve özgün olmalıdır.
  • Tasarımlar tasarıma uygun çizim tekniği kullanılarak çizilmiş ve kullanılacak malzemeye uygun biçimde renklendirilmiş olmalıdır.
  • Tasarımlar, firma tarafından üretilecektir.
  • Tasarımda kullanılacak malzeme en fazla 1 ton ağırlığında olmalıdır.
  1. Platform Süreci

Platforma katılım ücretsizdir.

Platform katılımcıları, aşağıdaki kriterleri dikkate alarak katalog içeriği oluşturacaktır ve 15 Ocak 2018 tarihinde fuarizmir’de firmalarla tasarımcıların buluşacağı toplantıda bu belgelerin yanlarında getirilmesi katılımcının sorumluluğundadır.

  1. Katılımcılar kataloglarını platform temasına uygun olarak hazırlayacaktır. Bu nedenle başvuru dosyasında, katılımcının projesinde anlatmaya çalıştığı duygu/düşünceyi ifade eden bir açıklama olması gerekmektedir. Bu açıklama, tercih doğrultusunda hikaye panosu ya da yazı şeklinde (en fazla 200 kelime) hazırlanabilir.
  2. Tasarımlar, teknik çözümleri yapılmış, profesyonel anlamda üretilmemiş ve pazara sunulmamış, uygulamaya hazır ve özgün olmalıdır.
  3. Tasarımlar her türlü çizim tekniği kullanılarak çizilmiş ve kullanılacak malzemeye uygun biçimde renklendirilmiş olmalıdır.

 

  1. Katılımcıların, hazırlayacakları projenin ürün haline dönüştürülebilmesi için gerekli açıklayıcı teknik çizim ve çözümlemeleri, malzeme önerileri ve örneklerinin 4 sayfayı geçmemek üzere. pdf formatında göstermeleri gerekmektedir.

 

Posta yoluyla platform sekretaryasına gönderilecek olan belgeler

 

  1. Başvuru Formu: Katılımcı tarafından tam olarak doldurulmuş ve imzalanmış olmalıdır. (http://marble.izfas.com.tr/ internet sitesinden temin edilecek ve bilgisayarda doldurularak çıktısı alınacaktır.)
  2. Taahhütname: Tasarımların, katılımcıya ait olduğunu belirten imzalı belge. (http://marble.izfas.com.tr/ internet sitesinden temin edilecek ve bilgisayarda doldurularak çıktısı alınacaktır.)
  3. Kimlik belgesi fotokopisi
  4. Eğitim durumunu belirten (öğrenci ya da mezun) resmi belge

 

Birinci aşamada tasarımcılar, başvuru dosyasını belirtilen tarihe kadar İZFAŞ’a ileteceklerdir.

Gönderilen tasarımlar ve firmalar İZFAŞ tarafından 15 Ocak 2018 fuarizmir’de buluşturulacak ve bu buluşma sonucunda aralarından üretim için desteklenecek tasarımcılar internet ortamında ilan edilecektir.

Firmalar tarafından seçilen tasarım/tasarımcı ile koordinasyon İZFAŞ tarafından sağlanacaktır.

Bir tasarımcı ile birden fazla firmanın birlikte çalışmayı istemesi durumunda, tasarımcı çalışacağı firmayı seçebilecektir.

  1. Tasarımcıdan İstenilenler

Tasarımların İnternet Ortamında Teslimi:

  • Tasarımlar JPG formatında en fazla 3 (üç) adet görselden oluşan koleksiyon halinde gönderilecektir. Tasarımlar yukarıda belirtilen dosya formunda proje ile ilgili kişiye e-posta yoluyla iletilmelidir. ‘[email protected]
  • Tasarımların 10 Ocak 2018 tarihine kadar internet ortamında gönderilmemesi durumunda; tasarımlar daha sonra posta, kargo ya da elden teslim edilse dahi değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Bu şartnamede belirtilen standart dışındaki ve eksik evrakla yapılan ve/veya son teslim tarihinden sonra ulaşan başvurular ve tasarımın herhangi bir yerinde sahibini belirten bir işaret bulunan tasarımlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
  1. Tasarımcıların Yükümlülükleri
  • Oluşacak her türlü sorunun hukuki yaptırımı ve süreçlerin maddi yaptırımı katılımcıya ait olup, doğabilecek sorunlardan İZFAŞ sorumlu tutulamaz.
  • Fikri mülkiyet haklarını ihlal eden tasarım sunumları diskalifiye edilecektir.  Üçüncü kişilerin bütün yasal girişimlerinin sorumluluğu katılımcıya aittir. Sunulan proje ile fikri mülkiyet haklarının ihlal edildiği platform sonuçlandıktan sonra anlaşılsa dahi, sergi hakkı geri alınır.
  • Herhangi bir platformda veya platformda derece almış, herhangi bir yerde yayımlanmış veya herhangi bir kişi ya da kuruluşa ait tasarımlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Seçilen tasarımcılar, projelerini, firma imkanları ile üretecektir. İZFAŞ üretimi desteklemekle yükümlü değildir.
  • Platforma katılan tüm kişiler, (taahhütname ile) katılım sırasında katılım koşullarını harfiyen kabul ettiklerini ve uygun koşulları yerine getirdiklerini kabul ve beyan etmiş sayılırlar.
  1. İZFAŞ’ın Yükümlülükleri
  • Tasarımcıların ve firmaların aynı platformda buluşturulmaları İZFAŞ’ın sorumluluğundadır.
  • Tasarımın üretim yeri firmanın üretim yerine bağlı olarak değişkenlik gösterecek olup tasarımcının seyahat ve konaklama giderleri İZFAŞ’a aittir.
  • İZFAŞ, tasarımların sergileneceği tasarım alanını oluşturup, ödül törenini organize etme ve katılımcıları ödüllendirme ile sorumludur.
  • Tasarım haklarının korunması İZFAŞ sorumluluğundadır.
  1. Firma’nın Yükümlülükleri
  • Tasarımın ve tasarımcının, firma tarafından seçildiği ilan edilen tarih itibariyle üretim sürecine başlaması ve üretimin sonuna kadar devamlılığın sağlanması firma yükümlülüğündedir.
  • Tasarımcının üretim alanındaki çalışma koşulları ve hakları firma tarafından güvence altına alınmalıdır. Üretim sürecinde tasarımcının sigortalanması firma tarafından sağlanmalıdır.
  • Tasarımın üretim alanından sergi alanına nakliyesi firmanın sorumluluğundadır.
  1. Platform Takvimi

Duyuru Tarihi: 10 Kasım 2017

Destekleyici Firmaların Açıklanması: 05 Ocak 2018

Son Başvuru Tarihi: 10 Ocak 2018

Firma- Tasarımcı Platform Buluşması: 15 Ocak 2018

*fuarizmir’de gerçekleşecektir.

Firmaların Desteklediği Projeleri Açıklama Tarihi: 17 Ocak 2018

Marble Fuarı Tarihleri: 28-31 Mart 2018

Ödül Töreni: 31 Mart 2018

 

  • Ödül töreni kapsamında üretilen projelerin Platformun gerçekleşeceği “tasarım alanında” sergilenmesi ve serginin en iyilerinin “Marble En Değişik Tasarım Ödülü” ile ödüllendirilmesi fuarın son günü gerçekleşecektir.
  • İZFAŞ platform takviminde değişiklik yapma hakkını saklı tutar. Takvimde bir değişiklik olması durumunda güncel bilgiler internet sayfası aracılığıyla ilan edilecektir.
  1. Ödüller

Marble Değişik Tasarım Ödülü

Üretilen tüm tasarımların sahiplerine “Marble Değişik Tasarım Ödülü” olarak özel tasarım plaket verilecektir. Tasarım plaket ayrıca projeleri destekleyen firmalara verilecektir.

 

Marble En Değişik Tasarım Ödülü (max.3, 5.000TL)
İZFAŞ, jüri değerlendirmesi sonucunda seçilecek en iyi 3 projeye, 5.000 TL para ödülü ve “Marble En Değişik Tasarım Ödülü” olarak özel tasarım plaketi verecektir.

*Para ödülü, tasarımcıya verilecek olup, tasarım plaketi ise hem destekleyen firmaya hem de tasarımcıya verilecektir.

 

Marble İşbirliği Tasarım Ödülü 
İZFAŞ, firma ve tasarımcının özellikle üretim sürecine yansıyan iyi iş birliklerini ve süreç odaklı başarılarını onurlandıran “Marble İşbirliği Tasarım Ödülü” olarak özel tasarım plaketi; en fazla 2 projeye verecektir. Özel tasarım plaketi, hem tasarımcıya hem de destekleyen firmaya verilecektir.

 

Önemli Not: Yukarıda belirtilen derecelere layık proje bulunamadığı takdirde, jüri ödül vermeme hakkını saklı tutar. Platformda ödül kazanan katılımcılara ödülleri sonuçların açıklanmasını takip eden 2 ay içerisinde verilecektir. Banka bilgilerinin eksik ya da hatalı beyanından doğabilecek gecikmelerden İZFAŞ sorumlu değildir.

  1. Jüri

Jüri, sektörde lider firma temsilcileri, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık fakültelerinin ilgili bölümlerinin akademik temsilcileri, meslek kuruluşu temsilcileri ve ulusal ve uluslararası profesyonellerden oluşacaktır. Jüri heyeti listesi platform takvimi süresince güncellenecektir. Güncellemeler http://marble.izfas.com.tr/genc-yaratici-fikirler-platformu sayfasında yayınlanacaktır.

  1. Değerlendirme Ölçütleri

Platforma katılan projeler;

-Deneyim,

-Yenilikçilik ve özgünlük,

-Yaratıcılık,

-Çevre dostu ve çevre normlarını ve uygulanabilirlik,

ölçütleri üzerinden ve bu ölçütlerin alt açılımlarını da içerecek şekilde jüri tarafından bir bütün olarak değerlendirilecektir.

  1. Tasarım Hakları
  • 27 Haziran 1995 tarihinde yürürlüğe giren “Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” uyarınca, Platforma katılan bütün tasarımcıların, platforma katıldıkları “yeni ve ayırt edici özelliğe sahip” tasarımlarının korunması için, masrafları kendilerince karşılanarak Türk Patent Enstitüsü’ne başvurma ve tasarımlarına “Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi” almaya hakları vardır. Başvuru ile ilgilenen tasarımcılar http://www.tpe.gov.tr adresinden gerekli bilgiye ulaşabilirler.
  • Platformu düzenleyen İZFAŞ Platform sergisinde yer almaya değer görülen tasarımları, farklı şehir ve ülkelerde sergileme hakkını saklı tutar.
  • Platformu düzenleyen İZFAŞ, platforma katılan tüm projeleri yayımlamak, arşivlemek ve yurtiçi ve yurtdışında sergilemek haklarına süresiz sahip olacaktır. Diğer taraftan, eserlerin ve tüm dokümantasyonun güvenliğini sağlamayı bu belge ile katılımcılara beyan eder.
  • Platformda dereceye giren projelerden bahse konu proje ile sınırlı olacak eserlerin, 5846 sayılı “Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu” kapsamında korunacak bir eser oluştuğunda söz konusu eserin işleme, çoğaltma, yayma, temsil, kamuya iletim gibi mali hakları, tasarımların 12.06.1995 tarih ve 554 sayılı “Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” kapsamında korunan “Endüstriyel Tasarımların Tescil Hakları ve Buluşların 12.06.1995 tarih ve 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” kapsamında korunan yeni buluşlara patent ve faydalı model belgesi alınması hakları münhasıran platforma katılan katılımcılara aittir.
  • Platformu düzenleyen İZFAŞ bahse konu hakların belirli bir süre kullanımı için lisans almak ya da söz konusu hakları devir almak isterse, tasarımcılarla sözleşme yapmaları ve ödenecek bedel konusunda aralarında anlaşmaları şarttır. Bunun yanında platformda derece alan projelerin lisansının Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Platformu düzenleyen İZFAŞ haricinde herhangi bir firmaya verilmesi yasaktır.
  • Platforma katılan bütün tasarımların, ticari amaçlı kullanımı için tasarımcıların izninin alınması gereklidir. Platformu düzenleyen İZFAŞ uygun bulduğu projeleri satın alma girişiminde bulunabilir.
  • Platforma katılan tasarımcıların haklarının lisans veya devir alınarak kullanılması durumunda, tasarımcıların; proje konusuna göre, tasarımcı veya eser sahibi veya buluşu yapan olarak adlarının belirtilmesini istemek hakları saklıdır.
  • Platformu düzenleyen İZFAŞ platforma katılan tasarımlardan uygun gördüğü tasarımların sergilenmesi amacıyla, bir ya da birden çok sayıda örnek modelini üretebilir ve bu modelleri geçici ya da sürekli olarak sergileyebilir.
  • Aksi tasarımcılar tarafından belirtilmediği durumda, katılımcıların isimleri, projeleriyle birlikte duyurulabilir ve yayınlanabilir. Tasarımcıların başvuru esnasında kişisel bilgilerinin yayınlanmamasını talep etmeleri durumunda; söz konusu projeler Platform sonunda düzenlenecek sergi, oluşturulacak kitapçıklar ve kataloglarda yer alacak ancak; tasarımcılarının ismi, iletişim bilgileri veya vesikalık fotoğraflarına yer verilmeyecektir. Bu durum, kimliklerin sadece medyaya ve topluma karşı kapalı olduğu anlamına gelmektedir.
  • Platform Sekretaryası başvuru yükleme tarihinden sonra Jüri Üyeleri’ne kapalı olduğu anlamına gelmemektedir. Başvuru esnasında kişisel bilgilerin saklı tutulmasına yönelik bir talepte bulunulmaması durumunda, eser sahipleri, Platform sonunda düzenlenecek sergi, oluşturulacak kitapçıklar ve kataloglarda açık kimlikleri ile yer alacaklardır.
  • Platforma katılan tasarımların özgün olmamasından doğacak yasal sorumluluklar, İZFAŞ’ı bağlamaz. Tüm sorumluluk katılımcıya aittir. Bu gibi durumlarda, gerekli tespitler sonrasında, Platformun ödülü iptal edilerek, katılımcıya verilenler geri alınır. İptal edilen proje ve söz konusu proje ile Platforma başvuran kişilerin varsa diğer başvuruları Platformdan diskalifiye edilir. Eğer proje ödül kazandı ise, kazanılan ödülle beraber bahse konu proje ile Platforma başvuran tasarımcıların varsa kazandıkları tüm ödüller İZFAŞ tarafından geri istenir. Aksi durumlarda gerekli hukuki yollara başvurulacaktır.
  • Jüri Heyeti’nin ortak kararı ve Platformun yararlılığı açısından gerekli görüldüğünde, platformun ödül adedi ile ödül sayısı koşullarında değişiklik yapılabilir. Platformda ödül alan tasarımcının aldığı ödül tutarının T.C. kanunlarına göre vergi sınırını geçmesi halinde, verilmesi gereken vergiye ilişkin yükümlülük ilgili tasarımcıya aittir. 
  1. Platform Sekretaryası ve İletişim Bilgileri

Platform Sekretaryası     : Ceren Deniz DEMİREL

Adres                             : Zafer Mah. fuarizmir Sakarya Cad. 35410 Gaziemir – İzmir

Telefon                          : +90 (232) 497 10 57

Faks                               : +90 (232) 497 11 59

E-posta                           :  [email protected]

İnternet sitesi                 : http://marble.izfas.com.tr/

Facebook                       : https://www.facebook.com/izfas.com.tr

Platform ile ilgili tüm iletişimlerde yukarıdaki iletişim bilgileri kullanılacaktır.