KOMİSYON BAŞKANI
Dr.Öğrt.Gör. Özge BAŞAĞAÇ
[email protected]
KOMİSYON ÜYELERİ
Dr.Öğr.Üyesi Belgin TERİM ÇAVKA
[email protected]
Dr.Öğr.Üyesi İlknur UYGUN
[email protected]
Dr.Öğr.Üyesi Ecehan ÖZMEHMET
[email protected]
Araş.Gör. Selin AKTAN
[email protected]
Araş.Gör. Selin GÜLEROĞLU
[email protected]
BELGELER
Staj Online Başvuru Bilgilendirme Dokümanı
STAJ UYGULAMA ESASLARI VE STAJ KILAVUZU
2022-23 Akademik Yılı
ESASLAR
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri ‘Yaşar Üniversitesi Staj Yönergesi’ne göre staj yapmakla yükümlüdürler.
Eğitim-öğretim dönemi içinde veya yaz okulunda staj yapılması talebi durumunda “Staj Yönergesi Uygulama Esasları” geçerlidir.
Stajlar, şantiye ve büro stajı olmak üzere iki adettir. Staj süresi her bir staj için 20 iş günüdür.
1.Öğrenciler stajlarını ilke olarak yaz aylarında gerçekleştirirler.
2.Yaz Döneminde staj yapan öğrenciler, stajın tamamlanmasından sonraki dönemde ilgili staj dersine kayıtlanırlar (INAR3333 & INAR4433) ve değerlendirilirler. Bu öğrenciler mezuniyet durumunda ise mezuniyet işlemleri yapılır (mezuniyet için sadece staj dersi yükümlülüğü olan öğrenciler).
3.Güz/Bahar Dönemi sonunda mezun olabilecek öğrenciler varsa almaları gereken diğer derslerin yanında, ders programlarının uygun olması durumunda, staj dersine kayıt olabilirler. Bu durumda staja ilişkin tüm evrakların teslim tarihi, dönem başında Bölüm Staj Komisyonu tarafından duyurulacaktır. (staj dersini, aldığı diğer derslerle birlikte yürütmesi mümkün olan öğrenciler)
4.Yaz Dönemi sonunda mezuniyet durumunda olan öğrenciler için, talepte bulunmaları halinde, Yaz Okulu’nda staj dersine kayıt olmaları mümkündür.
5.Erasmus+ değişiminde olan öğrenciler INAR 3333 ya da INAR 4433 derslerini döndükleri ilk dönemde almalıdırlar. Bu öğrenciler, staj teslimlerini olağan prosedürler çerçevesinde gerçekleştirirler.
STAJ KILAVUZU
BÖLÜM 1
Staj Sürecinde Öğrencinin Takip Edeceği Yol:
- Öğrenci, Bölüm 2’de belirtilen özelliklere sahip bir staj yeri araştırması yapmalıdır. Öğrencilerin staj yapacakları firmanın onaylanmış olması stajlarının kesin olarak geçerli olacağı anlamına gelmemektedir. Öğrenciler yapacakları stajının içeriğinin Bölüm 2 de belirtilen özellikleri sağlayıp sağlamadığını öğrenmekle yükümlüdür.
- Öğrenci fakülte tarafından duyurulan son başvuru tarihi göz önünde bulundurarak staj.yasar.edu.tr sayfası üzerinden gerekli bilgileri dolduracak ve ön başvuruyu yapacaktır. Ön başvurusu onaylanan öğrenci, sisteme firma tarafından imzalanmış formu yüklemelidir.
- Öğrencinin staj yapmak için tercih ettiği firma, öğrenciden staj yapmaya zorunlu olduğuna dair bir belge talep ederse; öğrenci Staj Zorunluluk Belgesi’ni internet sitesinden indirecek ve Bölüm Başkanlığı’na onaylatarak firmaya iletecektir. (Staj yapacağı firma tarafından istenmedikçe, öğrencilerin, Staj Zorunluluk Belgesi almaları gerekmemektedir).
- Öğrenci, Staj Değerlendirme Formu, Staj Kazanım Formu ve Staj Raporu’nu Bölüm web sitesinden indirmelidir.
a) Staj Değerlendirme Formu; staj süresinin sonunda, firma yetkilisinin imza ve kaşesi ile birlikte staj yapılan firmanın yetkilisi tarafından taranarak [email protected] adresine, “İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Staj” başlığı ile e-posta olarak iletilmelidir. Staj değerlendirme formunun ikinci sayfası staj raporu kontrol formudur ve firma yetkilisinin staj raporundaki her sayfadaki imzası yerine geçmektedir.
b1) Staj Kazanım Formu; öğrencinin staj süresince kazanımlarını, aldığı eğitimin staja katkısını, staj sürecinde eksik bulduğu noktaları belirteceği olumlu ve olumsuz iki bölümü içermektedir. Her bölüm en az 150 kelimeden oluşacaktır. Staj Kazanım Forumu’nun yazım dili İngilizce olup, bilgisayar ortamında yazılması beklenmektedir.
b2) Staj Kazanım Sunumu; öğrencinin staj süresince kazanımlarını, aldığı eğitimin staja katkısını, staj sürecinde eksik bulunan noktaları, olumlu ve olumsuz yönleri özetleyen ve örnek görselleri içeren sunumdur. Staj Kazanım Sunumu’nun yazım dili İngilizce olup, bilgisayar ortamında hazırlanması beklenmektedir. Sunum 3 slayt içermelidir: Stajın olumlu yönleri, stajın olumsuz yönleri, örnek görseller. Öğrenci dosyasını dönem içinde arasınav haftasında sunacaktır.
c) Staj Raporu; staj süreci içerisinde günlük olarak takibi yapılan, katılımda bulunulan işlerin görsel malzemeyle desteklenerek, detaylı olarak sunulduğu rapordur. Bu raporda yer alan tüm bilgiler (günlük takip edilen işler, çizim ve görseller) bölüm web sitesinde verilen staj raporu formatında olmalıdır. Staj süresince düzenli olarak iş takibi yapılacak, yapılan işler günlük olarak staj raporuna işlenecektir. Günlük iş tanımı her gün için en az 150 kelime olmalıdır. Staj raporu bilgisayar ortamında yazılacaktır. Yazım dili Türkçe veya İngilizce olabilir. Staj raporunun her sayfası firma yetkilisi tarafından imzalanmayacak olup aşağıdaki yöntem izleyecektir:
1. Öğrenci staj raporunu en fazla 4 MB büyüklüğünde bir PDF dosya haline getirmelidir.
2.Öğrenci staj raporu PDF dosyasını ve staj değerlendirme formunu (word dosyası) firma yetkilisine yollamalıdır.
3. Firma yetkilisi tek bir dosya içerisinde (staj değerlendirme formu) staj değerlendirmesini ve staj raporu kontrolünü yapmalı. Her iki sayfaya da ayrı ayrı imza atmalı ve PDF haline getirmelidir.
4.Firma yetkilisi kontrol ettiği raporu ve imzalı form dosyalarını pdf olarak [email protected] adresine, “İç Mimarlık Staj” konu başlığı ile yollamalıdır. (her mailin 2 ek dosyası olmalıdır)
5. Stajını tamamlayan öğrenci komisyon tarafından belirtilen tarihler içerisinde, Staj Raporu ve Staj Kazanım Raporunu tarayarak Staj Kazanım Sunumu ile birlikte tek bir PDF olarak Moodle sistemine yükleyecektir. (Staj Komisyonu tarafından gerekli bulunması durumunda öğrenciden dosyanın orijinali istenebilir.) Sadece ofis stajı için çizimler ve görselleştirmeler ayrı bir dosya olarak Moodle sistemine yüklenecektir. Staj Değerlendirme Formu e-posta olarak iletilmelidir.
6. Staj komisyonun yapacağı değerlendirme sonucu, öğrencinin staj durumu başarılı “S” veya başarısız “U” harf notuyla değerlendirilecektir. Başarısız öğrenciler stajlarını tekrarlayacaktır. Öğrenci derse kaydolup belgelerini teslim etmediyse de “U” notu alır. Dersi takip eden ilk dönemde tekrar almalı ve belgelerini Staj Komisyonu tarafından açıklanacak tarihlerde teslim etmelidir.
7. Staj Komisyonunun incelemesinden sonra tüm öğrencilere değerlendirme bilgisi verilecektir. Öğrencinin staj rapor revizyonu yapılması istenirse; durum öğrenciye bildirilecektir. Öğrenci, rapor revizyon bildiriminden sonra 10 iş günü içerisinde revize edilmiş raporu Moodle’da yer alan ders sayfasına yüklemek zorundadır.
8. Öğrenci staj yapıp derse kaydolmadıysa; dersi takip eden ilk dönemde almalı ve belgelerini Staj Komisyonu tarafından açıklanacak tarihlerde teslim etmelidir.
Değerlendirme Kriterleri:
Önemli Uyarı: Staj raporlarının komisyonca değerlendirilmesi için, Bölüm Staj Komisyonu’na bildirilen staj tarihi, toplam gün sayısı ve yerin, teslim edilen staj raporu ile aynı olması, stajı takip eden eğitim döneminde ilgili derse öğrencinin kayıtlanmış olması ve Staj Esasları’nda belirtilen, staj raporu ile teslim edilecek tüm belgelerin zamanında ve eksiksiz teslim edilmesi gerekmektedir.
Bu şartları sağlayan staj raporları:
Staj raporu %70 (detaylı içerik anlatımı %50, görseller ve ekler %20), Mesleki kazanım %25, değerlendirme formunda Yetkilinin verdiği not %5 şeklinde toplam 100 puan üzerinden değerlendirilecektir. Bu kriterlere bağlı olarak yapılan değerlendirmeler sonucunda, öğrencinin başarılı olarak değerlendirilebilmesi için 100 üzerinden en az 50 almış olması gerekmektedir.
Değerlendirme Kriterleri | |
Staj Raporu | 70% |
Detaylı içerik anlatımı (Teknik tariflerin doğruluğu, derinliği) (%50)
(Lütfen her güne bir sayfa ayrılması ve her günün en az 150 kelime ile aktarılması gibi detaylara özen gösteriniz.) |
|
Görseller ve ekler
(Metin içi referansların, görsellerin doğruluğu zenginliği) (%20) |
|
Staj Kazanım Formu ve Sunumu | 25% |
Staj Değerlendirme Formu | 5% |
TOPLAM | 100% |
BÖLÜM 2
Staj Dönemleri ve Niteliği:
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencilerinin şantiye stajını yapmadan önce INAR 2233 ve INAR 2234 derslerini almış olmaları başarılı olmaları için şiddetle tavsiye edilmektedir. Şantiye stajını başarıyla tamamlamış olan öğrencilerin ise INAR 3334 dersini aldıktan sonra 6. yarıyılın sonunda büro stajını yapmaları uygundur.
A.Şantiye Stajı
Bölüm öğrencilerinden yukarıdaki nitelikleri taşıyanlar, TMMOB İçmimarlar/Mimarlar Odası tarafından tanınan bürolar tarafından yapılan, mimari eser niteliği taşıyan şantiyelerde en az 20 iş günü boyunca staj yapmaları zorunludur.
Öğrenci, şantiye stajını yaptığı dönemi takip eden ders kayıtları esnasında, INAR 3333 Yaz Stajı (Şantiye) dersini seçmek zorundadır. INAR 3333 dersini alabilmeleri için önkoşulu olan ISG 9110 (ISG 9120 yabancı öğrenciler için) ve INAR 2210 dersini tamamlamış olmaları gereklidir. Seçim yapmadığı takdirde, takip eden ilk dönemde INAR 3333 dersini seçmek zorundadır.
Bölüm öğrencilerinin staj yapacağı binada kaba yapı aşaması tamamlanmış ve ince yapı aşaması başlamış olmalıdır. Öğrenci; ince sıva, seramik, alçıpan, mobilya vb. işlerin uygulamasını takip edebilmelidir. Öğrenci, ince yapı sürecinin tümünü sırasıyla takip ederek staj raporunda tanımlamalıdır.
Sadece kaba yapı anlatımı yapan, ince yapı ile yeterli detay vermeyen staj raporları değerlendirilmeyecektir.
20 iş günü boyunca öğrenci, bünyesinde staj yapacağı firmanın farklı inşaatlarında bulunarak farklı aşamaları ve detayları görebilir.
Öğrenci, şantiye stajında takip ettiği işleri staj raporuna aktarırken, mutlaka bu işlerin teknik tariflerini yapmalı, görsel malzemeyle (fotoğraf, eskiz vs.) de desteklemelidir (Yazılı ve görsel anlatım birlikte yer almalıdır). İmalat süreçlerinin izlendiği, farklı aşamalarda renkli fotoğraf çekilerek belgelenmelidir. Bu fotoğraflar numaralandırılmalı, metin içinde referans verilmeli ve altlarında açıklamaları olmalıdır.
Staj Raporu’nda her güne en az bir sayfa yer ayrılmalı, ihtiyaca göre sayı arttırılmalı ve staj raporu taratılarak belirtilen tarihlerde ‘Moodle’ sisteminde ilgili dersin sayfasına yüklenmelidir. Dosyanın orijinalinin gerekli durumda talep edilebileceği göz önünde bulundurularak, öğrenci tarafından saklanmalıdır. Staj Değerlendirme Formu e-posta ile Staj Komisyonu’na ulaştırılmalıdır.
B.Büro Stajı
Yukarıdaki gereklilikleri sağlayan İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencilerinin, İçmimarlar/Mimarlar Odası tarafından tanınan (ya da Staj Komisyonu tarafından onaylanan) bürolarda en az 20 iş günü boyunca büro stajı yapmaları zorunludur. Staj yapılacak işyerindeki şirket yöneticisi veya sorumlu içmimar/mimar; bu meslekte en az 5 yıldır fiilen çalışıyor olmalıdır.
Öğrenci, büro stajını yaptığı dönemi takip eden ders kayıtları esnasında, INAR 4433 Yaz Stajı (Büro) dersini seçmek zorundadır. Seçim yapmadığı takdirde, takip eden ilk dönemde dersi seçmek zorundadır. INAR 4433 dersini alabilmeleri için önkoşulu olan INAR 3310 dersini
tamamlamış olmaları gereklidir. Öğrenci, staj süresini kendisi için en verimli şekilde geçirmeli; staj sonunda, içmimarlık eğitimi süresince elde ettiği kuramsal bilgileri kullanarak, bu bilgileri uygulayabilme yetisine sahip olmalıdır. Staj süresince iç mimari projelerin, proje detaylarının tasarım ve çizim aşamalarında yer almalı ve bu aşamalara katkıda bulunmalıdır.
Öğrenci, yaptığı veya izlediği işleri Staj Raporu’nda yazılı olarak anlatmalı, mutlaka görsel ögelerle (çizim, tablo vb.) desteklemelidir. Staj raporuna konacak her görsel numaralandırılmalı ve görsel ile ilgili açıklama bu numaralandırma ile yapılmalıdır. Bu açıklama öğrencinin görsele katkısı ve görselin amacı hakkında olmalıdır.
Staj Raporu’nda her güne en az bir sayfa yer ayrılmalı, ihtiyaca göre sayı arttırılmalı ve Staj Raporu taratılarak belirtilen tarihlerde ‘Moodle’ sistemine yüklenmelidir. Dosyanın orijinalinin gerekli durumda talep edilebileceği göz önünde bulundurularak öğrenci tarafından saklanmalıdır. AutoCAD, 3Dsmax, Photoshop vb. formatta hazırlanan çizimler ayrı bir dosya olarak Moodle sistemine yüklenmelidir.
Staj Değerlendirme Formu e-posta ile Staj Komisyonu’na ulaştırılmalıdır.
Staj raporunda özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda tekrar vurgulanmıştır:
1.Staj ile ilgili her güne en az 1 sayfa ayrılmalıdır. Her gün en az 150 kelime ile anlatılmalıdır.
2.Rapora konulan her çizim ve görselin hazırlanmasındaki rol detaylı olarak aktarılmalıdır. Her çizime numara verilmeli ve açıklamalar bu numaralar ile ilişkilendirilmelidir.
3.Önemli olanın öğrenci kazanımları olduğu dikkate alınarak, gün içinde elde edinilen kazanımlar özellikle vurgulanmalıdır.
4.Büro stajlarında ofisteki tasarımların sahada uygulanması gerçekleşmişse bu deneyimin paylaşılması önemlidir. Öğrenciden bunu vurgulaması beklenmektedir.
5.Komisyonun raporu değerlendirirken öğrenciler tarafından harcanan emeğin aktarımına bakacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle rapora kişisel deneyim ve kazanımların aktarılmasına özen gösterilmelidir.
C.ERASMUS+ Staj Programı
Erasmus+ Stajı, Avrupa’daki bir işletme veya organizasyon bünyesinde mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir.
Erasmus+ Stajı ile uluslararası iş deneyimi, staj sürecindeki masraflar için belirli miktarda maddi destek (hibe), staj sürecinin AKTS kredisi ile tam olarak tanınması gibi kazanımlar edinilebilir.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ve mesleki alanıyla uyumlu işletme tanımına uyan tüm kuruluşlarda (kamu-özel) staj yapılabilir. (Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları, AB programlarını yürüten ve hibe alan kuruluşlar, diplomatik temsilcilikler uygun bulunmamaktadır.)
Erasmus+ Stajı, AB ülkeleri (Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, Estonya, İrlanda, Yunanistan, İspanya, Fransa, Hırvatistan, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Hollanda, Avusturya, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya, Slovakya, Finlandiya, İsveç̧, İngiltere) ve AB Üyesi Olmayan Program Ülkeleri’nde (Makedonya, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç) yapılmaktadır.
Staj yeri bulabilmek için;
erasmus.yasar.edu.tr (“Erasmus Placement Calls” bölümü̈) ve
Erasmus+ Bölüm Koordinatörleri’nden bilgi alınabilir.
Erasmus stajı hibe miktarları her yıl duyurularak, yola çıkmadan önce %70’i, tamamlanıp döndükten sonra %30’u öğrencinin hesabına yatırılır.
Erasmus stajı dönüşü üniversitemizde eğitimine devam eden öğrenci staj dersine takip eden ilk dönemde kayıtlanmalıdır. Staj belgelerini, kayıtlandığı ilk dönemin ekle sil haftasını takip eden ilk pazartesi gününe kadar teslim etmelidir. Aksi takdirde öğrencinin stajı geçersiz sayılacaktır.
Başvuru koşulları
- Not ortalaması: %50 (lisans öğrencileri: 2.20/4.00)
- Yabancı dil yeterliliği %50 (Başvuru sonrası düzenlenecek Yaşar Üniversitesi İngilizce yeterlilik sınavından 50 ve üzeri puan alınması gerekmektedir.)
(Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önce Erasmus+ programı kapsamında hareketlilikten yararlanmış öğrencilerin akademik başarı ve yabancı dil puanı ortalamaları hesaplanırken, daha önce yararlanılan her bir faaliyet için 10’ar puan azaltma uygulanır.)
Seçim kriterleri, kontenjanlar ve mevcut hibeye göre belirlenmektedir. Hibesiz olarak da stajyer olunabilmektedir.
Başvuru süreci:
1.Adım: Staj yapılacak kuruluştan kabul mektubu alınması (Firma hakkında öğrenci tarafından temin edilecek detaylı bir dosya/ portfolyo teslimi başvuru ile birlikte Staj Komisyonu’na verilmedir. Bu doğrultuda yapılan araştırma sonucunda staj yerine onay verilecektir.)
2.Adım: Online başvurunun tamamlanması
3.Adım: Başvuru formunun çıktısının alınarak ek belgelerle birlikte eksiksiz olarak, anons edilecek tarihten önce Erasmus Bölüm Koordinatörü’ne teslim edilmesi
Ek belgeler:
İmzalı başvuru formuna eklenmesi gereken belgeler
Kabul mektubu
Dil belgesi (varsa)
Transkript
CV (özgeçmiş)
1 fotoğraf
Çevrimiçi dil desteği (OLS)
Yeni dönemde, Erasmus+ programından yararlanacak öğrenciler (anadilinde konuşanlar hariç̧), zorunlu olarak faaliyet öncesi ve sonrasında çevrimiçi olarak dil sınavına tabi tutulacaklardır. Bu sınavlar Almanca, İngilizce, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca ve Hollandaca olmak üzere 6 farklı dilde yapılmaktadır. İlk sınav notu düşük olan öğrenciye dil desteği sağlama imkânı oluşabilmektedir.
İlk dil sınavını tamamlamayan öğrenci ile sözleşme imzalanmamakta ve dolayısı ile öğrenci yurtdışına gönderilmemektedir.
Öğrenciye ait yükümlülükler:
- Belgeleri tam ve zamanında teslim etmek
- Konaklama yeri ayarlamak
- Vize ve sigorta işlemleri
Başvuru takvimi erasmus.yasar.edu.tr sayfasında anons edilmektedir.